🎓 Càpsules d'autocura per a personal hospitalari

Càpsules audiovisuals de continguts d''autocura' especialment preparats per al personal que treballa en hospitals: aquest és el granet de sorra que posa la nostra Unitat Terapèutica d'Assistència Psicològica en aquests de moments d'emergència sanitària.

Fecha: dilluns, 23 de de març de 2020 a las 20:00h

Càpsules d'autocura per a personal hospitalari

Càpsules audiovisuals de continguts d'"autocura" especialment preparats per al personal que treballa en hospitals. Aquest és el granet de sorra que posa la nostra Unitat Terapèutica d'Assistència Psicològica en aquests de moments d'emergència sanitària.

Dins del projecte, denominat "UTAP amb tu", s'enregistren i difonen vídeos breus, de dos minuts, que inclouen dos tipus de continguts: exercicis de relaxació i pautes d'autocura. Dins d'aquestes últimes, els interessats poden trobar-hi, per exemple, consells per fer una autocura abans de començar la jornada a l'hospital, establir petits parèntesis de desconnexió dins del torn o desenvolupar estratègies setmanals d'afrontament.

Està previst que la UTAP, amb el suport de l'Hospital Universitari Sagrat Cor, creï dos continguts setmanals, que es distribuiran a través dels canals i les xarxes socials de la nostra universitat. Ocasionalment, també es produiran continguts dirigits al conjunt de la població.

L'objectiu final és ajudar el personal sanitari i no sanitari dels hospitals a afrontar la situació de crisi, que ells viuen més cruament i intensa. Com afirma la directora de la UTAP, Montserrat Giner, "és la nostra manera d'actuar sobre la ferida invisible d'aquesta crisi, que és la psicològica". 

Cuidar qui ens cuida

El fet és que l'elevat nombre de pacients, la càrrega assistencial i de feina i la situació de saturació posen el personal de l'àmbit hospitalari en una situació d'elevada activació emocional. Això es pot concretar en "situacions adaptatives disfòriques", és a dir, irritabilitat, ansietat, estrès o tristesa, unes circumstàncies que, a més de ser negatives en el terreny personal, també poden interferir negativament en la feina.

Per això la UTAP veu que una manera útil d'ajudar en aquests moments és "cuidar el personal hospitalari, que té un risc elevat de sofrir desgast emocional i està en contacte constant amb la crisi".

Els membres de la UTAP són els encarregats de generar aquestes píndoles d'autocura. L'equip està format per la psicòloga clínica Montserrat Giner i el psicòleg sanitari Simón García-Ventura (directora i adjunt a la Direcció de la UTAP, respectivament), el psiquiatre Enric Armengou i els psicòlegs sanitaris Laura Oliva, Miriam Coll i Paula Pérez. També participa en "UTAP amb tu" el personal del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Sagrat Cor. Entre ells, el seu cap de servei, el Dr. Joan Seguí, i la responsable de l'Hospital de Dia Infantojuvenil, Rocío Roses. A més, el projecte també està obert que s'hi incorporin professionals d'altres àrees de l'hospital i, fins i tot, d'altres centres que ja hi han mostrat interès.

Amb tu

Els continguts de "UTAP amb tu" se sumaran també a la campanya "Sagrat Cor amb tu", dissenyada per l'Hospital Universitari Sagrat Cor per donar suport en diferents plans al seu personal sanitari, en un moment en què es troba especialment exigit.

La UTAP de la UAO CEU, situada a l'àrea de consultes externes de l'Hospital Universitari Sagrat Cor, a més de prestar teràpia i assistència psicològica, és el lloc on s'imparteix el màster universitari en Psicologia General Sanitària. L'emergència sanitària i les mesures que les autoritats han pres per contenir-la no han detingut l'activitat assistencial de la UTAP, que continua desenvolupant-la a través de canals en línia.

Càpsules publicades: 

 

Càpsules d'autocura per a personal hospitalari