🎓 Un Dia d'Europa ple d'incertesa sobre la UE

A la conjuntura crítica que ja vivia se li ha unit la crisi econòmica derivada de l'emergència sanitària. Aquesta realitat està posant a prova de tal manera la solidesa del projecte europeu que no seria "en absolut descartable un escenari de dissolució".

Fecha: divendres, 08 de de maig de 2020 a las 17:15h

Dia d'Europa: la solidaritat no pot esperar

El dia 9 de maig, la Unió Europea celebra l'aniversari de la Declaració Schuman (Dia d'Europa) i enguany ho fa amb la vista posada en importants desafiaments pendents. A la conjuntura crítica que ja vivia se li ha unit la crisi econòmica derivada de l'emergència sanitària. Aquesta realitat està posant a prova de tal manera la solidesa del projecte europeu que no seria "en absolut descartable un escenari de dissolució".

Així ho adverteix el director del nostre grau en Ciències PolítiquesStefano Abbate, que reivindica que les receptes que s'apliquin contra la crisi s'inspirin en el principi de solidaritat recollit en l'article 222 del Tractat de Fundació de la Unió Europea, cosa que no ha succeït així fins avui. "Estem assistint a una greu falta d'empatia entre les nacions", considera. Al seu judici, els instruments que s'han arbitrat per a ajudar als països més castigats per la crisi són "molt insuficients" i revelen una "gran ceguesa": "El model del rescat de Grècia no pot ser l'exemple a seguir. Abans al contrari, si la UE ha de tenir futur com a projecte polític, es necessita un canvi de paradigma que consisteixi en l'assumpció d'una destinació compartida.

En el fons, les ajudes que s'han implementat "no són més que préstecs que poden únicament emprar-se en despeses sanitàries", considera aquest politòleg. Per descomptat, s'allunyen molt de la fórmula per la qual es decanta: "Els països europeus han de compartir els costos econòmics de la crisi i desenvolupar un nou pla Marshall de refinançament". Per començar, aquesta actuació hauria d'iniciar-se amb un "pla de xoc a manera d'helicopter money" amb la garantia de la mateixa UE. "Això significaria una veritable solidaritat, tal com impliquen els tractats".

La decisió de la Cort Constitucional

A més, cal tenir en consideració que la crisi del coronavirus ha incidit sobre països que encara notaven els efectes de la crisi econòmica anterior. Després dels estralls de la desfeta financera de 2008, "molts països no poden permetre's no experimentar ara una sortida de la crisi en V", observa Abbate. Per aquesta raó, li sembla que no va en la bona direcció la decisió presa per la Cort Constitucional alemanya, segons la qual, si el BCE prossegueix amb la compra desproporcionada de deute, el Bundesbank hauria de deixar de participar en aquestes compres. Això "seria un cop mortal per a les economies europees i la fallida econòmica de diversos països, que no podrien trobar finançament fàcil, amb baixos tipus d'interès".

Implicacions geopolítiques

Del reforç de la solidaritat i la capacitat per a arribar a un compromís comú davant la crisi no només depèn la continuïtat de la Unió Europea com a projecte polític, també l'ordre global quedarà molt marcat. "Una situació econòmica negativa amb perspectives encara pitjors és el context propici per a tota mena de solució simplista com el populisme i el nacionalisme", exposa Abbate. La qüestió és que l'auge d'aquests moviments pot comportar un corriment de terres geopolític, ja que, liquidada la solidaritat entre membres de la UE, aquests corrents "hauran de buscar cap a fora nous partners econòmics. la Xina ja s'ha posicionat per a entrar com a força de rescat per a alguns països en crisis. El tauler geopolític que hem conegut fins ara pot saltar per l'aire en un context on Europa es converteix en terreny de conquestes d'altres nacions".

De la mateixa manera, la crisi pot suposar un gir copernicà en les tendències que han definit políticament el nostre temps. "La crisi del coronavirus és, certament, un cop al globalisme". En el marc europeu, si la UE no és capaç de donar resposta als desafiaments actuals, "els estats tornaran a recobrar la porció de sobirania que havien anat cedint", destaca Abbate.

Dia d'Europa: la solidaritat no pot esperar