🎓 Dignitat i globalització als Diàlegs de Bellesguard

Els 'Diàlegs de Bellesguard', universitat d'estiu de la Universitat, han arrencat amb una reivindicació de la dignitat de la persona en el context de la globalització.

Fecha: dilluns, 14 de de juny de 2021 a las 16:30h

Dignitat i globalització als Diàlegs de Bellesguard

Els Diàlegs de Bellesguard, la universitat d'estiu de la Universitat, han arrencat amb una reivindicació de la dignitat de la persona en el context de la globalització. Ha estat en la ponència inaugural, que ha anat a càrrec de l'exvicepresident del Tribunal Constitucional i conseller de Criteria Caixa, Eugenio Gay Montalvo.

Com ha explicat aquest jurista, "el paper del dret actualment és protegir la fragilitat de la persona en un marc en què tots som part del mateix poble global". Cal parar esment a aquesta feblesa perquè "som en un món globalitzat, però no en un món igual per a tothom".

Des del seu punt de vista, actualment "hi ha poders que escapen a la legalitat democràtica". En aquesta línia, ha al·ludit a la "influència de grups transversals que no són de cap estat, però són presents en tots". Enfront d'aquests "oligopolis globals", que són "enormement perillosos per a la llibertat dels estats", necessitem "un nou estat dels estats".

Es tractaria de recuperar la línia traçada amb la constitució de les Nacions Unides i l'aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans, en les quals es va posar la "dignitat" de la persona com la pedra angular de "tot l'edifici jurídic".

Sobiranies tecnològiques

Després de la sessió inaugural, s'ha celebrat la taula rodona "Sobirania nacional sense sobirania tecnològica?", amb la participació del coronel Ángel Gómez de Ágreda, cap d'Àrea d'Anàlisi Geopolítica de la Divisió de Coordinació i Estudis de Seguretat i Defensa. Segons ha expressat aquest especialista, "no es pot tenir autonomia sense tenir control de la tecnologia", qüestió per a la qual és fonamental la formació i retenció del talent, cosa que avui no succeeix: "Tenim un talent impressionant que estem exportant a altres països".

Pel que fa a la relació entre sobirania i tecnologia, resulta paradigmàtic el cas de les criptomonedes, que "modificaran les dinàmiques de sobirania dels estats". Hi haurà una dependència tecnològica "respecte a recursos monetaris, econòmics i financers".

El coronel ha dialogat amb el director de la Càtedra d'Estudis Mundials Antoni de Montserrat, Juan Corona, que ha afirmat que "la tecnologia de la informació és avui la nova arma". A més, ha volgut observar que en un món hipertecnològic la persona continuarà tenint un valor essencial: "Seran necessàries persones capaces d'analitzar les dades".

II Diàlegs de Bellesguard

Polítics, diplomàtics, líders empresarials, responsables sindicals i analistes especialitzats en diversos camps com la demografia, l'educació o la geopolítica se citen entre el 14 i 18 de juny per contribuir a donar resposta a la pregunta següent: és la geotecnologia el nou paradigma global?

Els II Diàlegs de Bellesguard es desenvolupen en modalitat en línia. Es pot accedir a les sessions de cada jornada mitjançant aquest enllaç.

Dignitat i globalització als Diàlegs de Bellesguard