🎓 Per què ens agraden tant els antiherois? 

En què es fonamenta l'atractiu d'aquests personatges? Quins trets identifiquen a l'antiheroi en la ficció contemporània? És plausible parlar d'un concepte d'antiheroi diferent del que clàssicament s'havia tingut? 

Fecha: dilluns, 08 de d'agost de 2022 a las 16:45h

Per què ens agraden tant els antiherois? 

Els interessos dels lectors de novel·les o de còmics, consumidors de sèries, usuaris de videojocs o espectadors de pel·lícules difereixen molt d’aquests que tenia el públic de la segona meitat del passat segle. Avui, el personatge amb acceptació popular no és l'heroi irreprotxable, que no flaqueja en la fidelitat als seus principis, sinó una persona amb contradiccions, vicis i imperfeccions, en la vida de la qual hi ha idèntiques dosis de dignitat i vilesa 

En què es fonamenta l'atractiu d'aquests personatges? Quins trets identifiquen a l'antiheroi en la ficció contemporània? És plausible parlar d'un concepte d'antiheroi diferent del que clàssicament s'havia tingut? 

El creatiu publicitari i director del nostre grau en Publicitat i Relacions Públiques, Alfonso Freire, feia temps que es feia aquestes preguntes i ara les aborda amb audàcia en les pàgines de la seua nova obra: Els antiherois no naixen, es forgen (UOC Edicions).

El llibre és nou per diverses raons. En primer lloc, perquè s'atreveix a actualitzar el concepte clàssic d'antiheroi a la llum dels gèneres actuals. Trenca amb el clàssic monomite o viatge de l'heroi i proposa un nou patró narratiu més propi dels personatges que protagonitzen gran part de les narratives actuals. A més, l'autor s'allunya de la clàssica concepció pròxima al personatge de bufó sàtir o murri i reserva el qualificatiu d'antiheroi a aqueixos personatges que, malgrat la seua ambigüitat i els clarobscurs de la seva biografia, sí que acaben alineant el seu propòsit vital amb el bé comú, encara que parteixin de motivacions no precisament filantròpiques i els seus mètodes siguin extravagants a ulls de les lleis i les convencions socials.

La segona de les grans novetats radica en el fet que, a partir de l'anàlisi de protagonistes de ficcions contemporànies, Freire s'aventura a enquadrar als antiherois dels nostres dies dins de set arquetips: dual, mercenari, errant, posseït, lladre, justicier-venjador, dimoni o endimoniat.

Sota el focus d'aquest especialista en construcció de narratives, desfilen al llarg de l'obra alguns de les figures de ficció més significatives: Harley Quinn, Deadpool, Dexter Morgan, Walter White, Tyrion Lannister, Thomas Shelby, Jax Teller, Geralt de Rivia, Mad Max, Kratos o Ezio Auditore, entre altres. Cinema, còmic, sèries, videojocs..., consumidors de diversos canals i formats podran reconéixer i veure's reconeguts en l'anàlisi d'alguns dels seus personatges favorits.

Finalment, l'examen conscienciós d'aquesta selecció gens atzarosa d'antiherois condueix a la tercera gran aportació del llibre. L'autor revela quins aspectes de la construcció i marca personal d'aquests personatges expliquen la seva capacitat per  fer saltar ressorts d'identificació entre el públic. És a dir, exposa les causes que hui agraden tant els antiherois. Un magnetisme construït a base de decisions, no sempre encertades, perquè, com bé assenyala Freire, l'antiheroi no naix, sinó que es forja.

Per què ens agraden tant els antiherois?