🎓 El projecte europeu es construeix a cop de crisi

La construcció d'una Europa unida és un procés que ha de fer-se respectant els temps i també aprofitant les oportunitats que obren els moments de dificultat.

Fecha: divendres, 07 de de maig de 2021 a las 17:45h

El projecte europeu es construeix a cop de crisi

La construcció d'una Europa unida és un procés que ha de fer-se respectant els temps i també aprofitant les oportunitats que obren els moments de dificultat. La història de la UE demostra que "el projecte europeu es construeix a cop de crisi", segons el secretari general del Partit Popular Europeu, Antonio López Istúriz, que ha participat en una trobada telemàtica organitzada per la nostra Càtedra Jean Monnet sobre Integració Fiscal a la UE i el Reial Institut Universitari d'Estudis Europeus de la Universitat CEU San Pablo.

Des de la seva dilatada experiència en política comunitària, López Istúriz creu que la unió política "arribarà per necessitat", però que encara és "massa aviat per posar el cognom europeu al nostre nom". Per aquesta raó, preveu que la propera conferència sobre el futur d'Europa donarà lloc a resultats modestos.

"El meu desig seria un altre, però en aquest moment no hi ha voluntat entre els estats membres per a la reforma dels tractats, més enllà dels que són necessaris en matèria de sanitat". Encara pesa en l'ambient el fallit tractat per a una Constitució de la UE: "La UE es construeix pas a pas; quan ens en saltem un, malament".

El ponent ha repassat alguns temes d'actualitat en la política europea, com ara la suspensió de les patents de les vacunes contra la covid. Contràriament a la percepció que la UE ha reaccionat tard, considera que s'ha actuat "en temps rècord": "És la primera vegada que es reacciona tan ràpidament en un assumpte que normalment hauria requerit una reunió del Consell Europeu". Finalment, l'anunci de la presidenta de la Comissió va arribar després d'una jornada de "trucades frenètiques". No ha d'haver-hi dubte que "darrere l'anunci hi són els 27 països".

També s'ha referit als fons Next Generation UE, dels quals ha remarcat el caràcter transformador: "No és per tapar forats". També vaticina que el procés d'aprovació i seguiment dels projectes pot servir per "treure a la llum incompliments que els governs han estat ocultant".

Tercera superpotència

La trobada amb López Istúriz s'ha celebrat amb motiu dels 70 anys de la creació de la Comunitat Europea del Carbó i l'Acer (CECA) i a les portes del 9 de maig, Dia d'Europa. Al matí havia tingut lloc un seminari sobre actualitat europea.

En el curs aquest col·loqui, el director de la Càtedra EUFIS, Juan Corona, ha compartit la seva convicció que Europa té potencial per ser "la tercera superpotència mundial". No en el terreny militar, però, al costat de la Xina i els Estats Units, sí que podria ser una superpotència "econòmica, comercial i tecnològica".

Corona ha afirmat que li "agradaria veure Europa com aquesta tercera superpotència". No obstant això, no ignora les dificultats que la UE té respecte als altres grans actors per fer valdre el seu pes específic: "Europa, pels seus valors, no imposa res. I mentre nosaltres estem debatent, la resta de superpotències actua".

En la seva condició d'expert fiscalista, Corona ha assenyalat la integració fiscal com un dels objectius en què ha de progressar la UE. En aquest sentit, i en el context de les reformes lligades al Next Generation, ha mostrat la seva confiança que idees com la "tributació patrimonial" no tinguin cabuda en el programa "assenyat i raonable" pel qual aposti la Comissió.

Corona també ha al·ludit a la contenció de moviments nacionalistes i populistes com un altre dels grans objectius immediats de l'europeisme: "És una cosa que em preocupa especialment, sobretot pensant en els joves".

"Ens la juguem"

El coordinador del Centre de Política de la Competència i Regulació del Reial Institut d'Estudis Europeus de la CEU USP, Jerónimo Maíllo, ha destacat la "valentia" i la "solidaritat amb majúscules" que inspira l'aprovació dels Next Generation UE. L'aprovació d'aquest fons de transformació pot representar un "salt qualitatiu".

"Ara cal dur-lo a la pràctica", ha afegit. En aquesta qüestió, juntament amb el programa de vacunació, "ens la juguem", ha observat. Respecte a la vacunació, ha defensat la fórmula de la compra i la distribució coordinada, que ha evitat que es produïssin desigualtats entre països membres que haurien estat difícils d'assumir.

La professora d'Empresa i Economia Eva Perea ha invocat la seva experiència de vuit anys a la Comissió per posar l'accent en la "lenta i complicada" governança europea. Un petit exemple d'això és l'acord bilateral d'inversions entre la Xina i la UE: "S'ha trigat set anys a arribar a aquest acord i ara és possible que mai no arribi a aplicar-se".

 

El projecte europeu es construeix a cop de crisi