🎓  ‘Famílies acompanyant famílies’: una xarxa afectiva

L'acció social 'Famílies acompanyant Famílies' ha estat una de les guanyadores del Premi Jaume Brufau, amb què la Universitat reconeix a iniciatives, institucions o persones que destaquen per la seva promoció de la dignitat de la persona i del bé comú.

Fecha: dimarts, 23 de de març de 2021 a las 18:00h

Famílies Acompanyant Famílies: una xarxa afectiva

L'acció social Famílies Acompanyant Famílies ha estat una de les guanyadores del Premi Jaume Brufau, amb què la Universitat reconeix iniciatives, institucions o individus que destaquen per la seva promoció de la dignitat de la persona i del bé comú.

En aquesta cinquena edició del premi, el guardó ha destacat la tasca de seixanta famílies que han teixit una xarxa de relacions personals per donar suport a llars que experimenten situacions límit, moltes de les quals derivades de la crisi social originada per la pandèmia.

La filosofia d'aquesta iniciativa és "generar vincles en tots els nivells", explica un dels seus promotors, Jorge Martínez Lucena. La relació és la clau d'aquest projecte. És cert que es reparteixen caixes d'aliments (unes 140 per a prop de 500 llars), però el menjar és només "l'excusa" per crear un espai de confiança que molts no tenen: "A través d'una relació es pot ajudar molt més que amb el menjar".

El vincle es tradueix en converses telefòniques, missatges de WhatsApp, ajuda per fer paperassa administrativa o per concertar cites mèdiques. I així fins a arribar al moment en què els llaços s'estrenyen tant que es duen a terme activitats familiars comunes. "Un nigerià que vaig conèixer fa uns mesos m'acaba de fer padrí del seu fill", comenta Martínez Lucena.

Complement de santa Anna

Aquest professor és part d'una de les tres famílies de què va partir aquesta iniciativa. Totes tres formen part de la comunitat de persones reunides al voltant de l'activitat solidària i pastoral de la parròquia de santa Anna. Així que, quan va arribar el primer confinament, estaven en disposició d'escoltar i atendre "la crida d'auxili" de moltes persones.

En aquests mesos, també ha anat variant el tipus de problemes a què s'ha hagut de fer front. Per exemple, en el primer confinament, molts dels que requerien ajuda venien del món de la prostitució, que s'havia frenat en sec. Actualment, en el programa hi ha "moltes famílies sud-americanes i africanes".

En certa manera, aquesta iniciativa ha vingut a complementar la feina de la parròquia de santa Anna i el seu hospital de campanya. "Ells s'ocupen dels sensesostre, de la gent que ja ha caigut. Nosaltres ens centrem en els que encara no ho han fet, però estan a punt". Evitar que passin el llindar de quedar-se sense llar és fonamental, perquè "un cop passa, se succeeixen les desgràcies", raona Martínez Lucena.

Les professores Anna Garriga i Clara Valls també han format part del projecte des de l’inici d’aquesta aventura. 

Xarxa de relacions

De les tres originals, s'ha passat a seixanta famílies voluntàries. Cadascun dels membres aporta les seves ganes de donar un cop de mà i de moure els recursos al seu abast. "Ens hem adonat que teníem una xarxa de relacions més potent del que ens pensàvem. Quan es demanen les coses, la gent respon molt per sobre del que s'espera". També hi ha el cas de gent que rebia ajuda i ara en dona, destaca.

Famílies Acompanyant Famílies funciona d'una manera força informal. Cada família té assignades unes famílies o persones a les quals donar suport, i gran part de la coordinació es fa a través de dos grups de WhatsApp: un per coordinar el transport dels lots i un altre per donar la veu d'alerta sobre necessitats que van sorgint.

Dones vulnerables

Ara estan "maquinant" la possibilitat de muntar un pis per a dones. Com explica Martínez Lucena, les dones han estat un dels col·lectius més vulnerables en la pandèmia, durant la qual s'han multiplicat les situacions d'"alcoholisme i maltractament".

El Premi Jaume Brufau, a més de per destacar la tasca que està fent Famílies Acompanyant Famílies, serveix per recordar la figura de Mn. Jaume Brufau, que durant anys va ser el nostre consiliari. El premi també ha estat concedit de manera pòstuma a la professora de Psicologia Francesca Higueras.
 

Famílies Acompanyant Famílies: una xarxa afectiva