🎓 El futur d'Europa es debat en la Universitat

En el marc de la preparació dels debats de la Conferència per al Futur de la Unió Europea, la nostra universitat ha acollit una taula rodona per debatre assumptes de l'àrea d''Economia i Consum'.

Fecha: divendres, 01 de d'abril de 2022 a las 19:15h

El futur d'Europa es debat en la Universitat

En el marc de la preparació dels debats de la Conferència per al Futur de la Unió Europea, la nostra universitat ha acollit una taula rodona per debatre assumptes de l'àrea d''Economia i Consum'. Es tracta de fòrums d'intercanvi d'idees impulsats per la Comissió Europa per enriquir el debat sobre les línies rectores del projecte comunitari en els pròxims anys. A Espanya, el diari 20 minutos s'ha encarregat de la promoció i difusió d'aquests col·loquis, i tres d'ells s'han celebrat en universitats CEU. L'últim ha estat el desenvolupat en la nostra universitat.

Hi van participar l'eurodiputada, Dolors Montserrat; el director de la nostra Càtedra Jean Monnet sobre Integració Fiscal a la UE, Juan Corona; la directora de Comunicació d'OCU, Ileana Izverniceanu; i el catedràtic i col·legiat de mèrit del Col·legi d'Economistes, Francesc Granell.

La sessió va donar lloc a la formulació d'interessants reflexions. En primer lloc, un missatge europeista reforçat en les decisions preses davant les últimes crisis. Segons el parer de Dolors Montserrat, la inversió de fons públics per a l'adquisició de vacunes, l'establiment d'un deute mancomunat i les mesures acordades en relació amb la crisi ucraïnesa demostren que "Europa ha respost amb unitat". Així, els que veien a la UE com res "massa tecnòcrata", han vist com aquesta "ha defensat amb dents i ungles els seus principis i valors".

Corona ha defensat la idea d'integració fiscal. Aquest ideal de convergència, coherent amb la unificació monetària ja escomesa, li ha servit per analitzar el sentit de les reformes tributàries que s'estan gestant. En l'assumpte de la imposició sobre el patrimoni, ha apuntat que "tots els països de la unió, menys un, no graven el patrimoni". Aquesta figura impositiva "ha anat desapareixent pels seus efectes negatius", ha dit aquest especialista, que ha començat la seva intervenció recordant que, en qüestió de reformes tributàries, convé recordar que "Espanya no és una illa, sinó que pertany a la UE".

"Una economia forta passa per un consum sostenible" ha declarat Izverniceanu a l'inici de la seva intervenció. Aquesta representant de l'OCU ha demanat "més informació al consumidor sobre l'impacte de les seues eleccions de consum" i una fiscalitat afavoridora de productes "sans i sostenibles".

Finalment, Granell, des del reconeixement dels importants passos que ha donat la UE en els últims temps (mutualització del deute, finançament recolzat pel pressupost de la UE), es fixa el pròxim objectiu: "aconseguir que tots aquests mecanismes de finançament siguin una cosa estable". En el terreny polític, advoca per enfortir el govern de la UE. "Necessitem un govern supranacional fort".

El col·loqui ha estat moderat pel subdirector de 20 minutos, Álex Herrera. Consulta la informació publicada en 20 minutos.

El futur d'Europa es debat en la Universitat