🎓 El futur regulatori dels mercats digitals

"Ens estem jugant el model regulador del futur en els mercats digitals, que seran la peça clau de l'economia".

Fecha: dijous, 15 de de juliol de 2021 a las 15:15h

El futur regulatori dels mercats digitals

"Ens estem jugant el model regulador del futur en els mercats digitals, que seran la peça clau de l'economia". Aquesta afirmació, il·lustrativa de la importància del projecte de llei de mercats digitals que impulsa la Comissió Europea, correspon al director de la Càtedra Jean Monnet Single Market & Competition Law in the Digital and Ecological Transition Era del Reial Institut Universitari d'Estudis Europeus de la Universitat CEU San Pablo, Jerónimo Maíllo.

Segons va explicar en la sessió "Un nou model per regular les big techs: la digital market act, a debat", la nova llei europea de mercats digitals comporta un veritable canvi de paradigma. En comptes d'abordar la problemàtica sobre si unes certes plataformes exerceixen un monopoli de facto des de la perspectiva dels danys a la competència, "s'han decidit a proposar una regulació ex ante". És a dir, ja no es recorrerà als models de l'antitrust o la denúncia de l'abús de posició dominant, sinó que s'imposaran obligacions prèvies.

Maíllo va destacar que aquesta iniciativa legislativa neix de la preocupació de la Comissió, que aprecia "fallades de mercat" enfront de les quals la legislació antitrust no és efectiva. I tampoc no són prou dissuasives les sancions, ja que "les multes estan sent considerades una part del cost del negoci".

Una norma per a les cinc grans

També aprecia motivacions polítiques en l'impuls a aquesta nova regulació. D'una banda, la Comissió pot tenir interès a avançar-se als estats, que ja s'estan movent "per tenir més control dels mercats digitals". Es tractaria, per tant, de promoure una regulació comuna que eviti "el risc de fragmentació del mercat únic". De l'altra, enllaça amb l'intent que les companyies europees puguin treure cap al mercat, ja que "la norma s'aplicarà sobretot a les cinc grans companyies a escala mundial". Cap és europea.

Quin serà el criteri per determinar quines companyies han de sotmetre's al compliment dels nous requisits? Maíllo ho va resumir en dos aspectes: tenir un impacte significatiu en el mercat interior i que sigui una porta d'accés important perquè els professionals arribin als seus usuaris finals.

Si s'aprova, una regulació d'aquest tipus podria arribar a "influir en els models de negoci d'aquestes companyies", va advertir l'expert. Paral·lelament, pot tenir un efecte multiplicador de la competència. "La Comissió està molt preocupada per permetre noves entrades en el mercat per promoure la competència". També "pot servir per garantir la igualtat d'oportunitats".

Aquesta sessió de màxima actualitat en l'àmbit de la jurisdicció comunitària la va organitzar la nostra Càtedra Jean Monnet en Integració Fiscal Europea (EUFIS) i la Càtedra Jean Monnet Single Market & Competition Law in the Digital and Ecological Transition Era.
 

El futur regulatori dels mercats digitals