🎓 El gran dia de la comunitat de l’ensenyament

La Universitat ha celebrat el dia de Sant Tomàs, com a patró que és de totes les universitats.

Fecha: divendres, 08 de de març de 2019 a las 19:00h

El gran dia de la comunitat de l’ensenyament

La Universitat ha celebrat el dia de Sant Tomàs, com a patró que és de totes les universitats. L'acte ha tingut una significació afegida, ja que ha estat el primer presidit pel nou rector de la nostra universitat, Rafael Rodríguez-Ponga Salamanca.

En la seva intervenció, ha al·ludit al seu propòsit que la nostra universitat creixi a partir de consolidar allò que ja ha assolit. Així mateix, ha afirmat que la Universitat ha de convertir-se en una opció que contemplin estudiants de totes les parts del món i les seves famílies.

En vigílies del dia de la dona treballadora, Rodríguez-Ponga ha volgut fer esment a la seva àvia, l'escriptora María Lafitte. En aquest sentit, ha recordat el que aquesta autora ja va descriure en 1948, en el llibre La guerra secreta dels sexes. En ell es denuncia que la humanitat "ha estat privada d'una de les seves dues tendències", fet que condueix "de forma inevitable al desequilibri social", ha citat el rector fent seves aquestes reflexions.

La lliçó magistral ha estat a càrrec del director de Projecció Cultural i Social de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Vicente Navarro de Luján. La seva exposició s'ha centrat en el dret a l'educació i la llibertat d'ensenyament. Tractant-se d'aquesta temàtica, era referència obligada l'article 27 de la Constitució espanyola, un precepte que consagra el dret dels pares a triar el tipus d'educació que volen per als seus fills i que cal entendre a la llum del principi de subsidiarietat. En virtut d'aquest, els poders públics només haurien d'intervenir per solucionar les qüestions que la societat civil no hagi pogut organitzar per si mateixa.

No obstant això, aprecia Navarro que el principi de subsidiarietat és aplicat de forma "antitètica" quan "s'intenta canviar un model d'iniciativa social per un altre de societat dirigida, estatista". En aquesta línia, ha defensat la fórmula del concert educatiu, que, al seu judici, és "la concreció constitucional del dret dels pares a triar l'educació dels seus fills".

Premis, distincions i nous doctors

Durant la cerimònia s'ha realitzat el lliurament de diversos premis: Fotografia, Literatura, Premi Chesterton, Millor Esportista, premis extraordinaris de Grau i Postgrau, els premis de Càritas als Millors Treballs Finals amb Contingut Social (grau i màster) i el Premi Jaume Brufau i Prats, que aquest any s'han concedit ex aequo a l'Associació d'Amics de la Guàrdia Civil i al professor Josep Ramon Robinat Rivadulla, que recentment ens ha abandonat. Així mateix, s'ha procedit al lliurament de les beques que concedeixen les entitats col·laboradores: Selecta, Fundació Damm i Banc Santander. A més, Andreu Barrabino i Francesc Casado van rebre la placa commemorativa pels 25 anys de pertinença a la nostra institució.

En el capítol estrictament acadèmic, un dels moments centrals de la cerimònia ha arribat amb la incorporació de nous membres al claustre de doctors de la nostra universitat.

El gran dia de la comunitat de l’ensenyament