🎓 Martí l'Humà inspira per fer Història des de Bellesguard

Una nova Càtedra ha iniciat la seva activitat en la nostra universitat.

Fecha: dimarts, 29 de d'octubre de 2019 a las 19:00h

Martí l'Humà inspira per fer història des de Bellesguard

Una nova càtedra ha iniciat l'activitat a la nostra universitat. Es tracta de la Càtedra Rei Martí l'Humà, Comte de Barcelona, l'objecte de la qual serà l'estudi de les relacions entre Catalunya i la monarquia al llarg de la història.

En l'acte d'inauguració, la directora de la Càtedra, Rosa María Alabrús, ha fet al·lusió als tres plans en els quals se centrarà l'activitat d'aquest nou fòrum de coneixement: la imatge de la monarquia a Catalunya, les contribucions catalanes a la reafirmació de la Corona i el paper d'aquesta en l'articulació de l'espai Catalunya-Espanya-Europa.

En les seves paraules, Alabrús ha reivindicat la funció orientadora del coneixement històric i ha lamentat "el mal ús" que, a vegades, es fa de la història. També ha evocat la figura del rei Martí l'Humà i el Compromís de Casp per apel·lar a la tradició pactista de Catalunya i la Corona d'Aragó.

En les paraules de presentació, Alabrús ha estat acompanyada pel president del CEU i gran canceller de la nostra universitat, l'historiador Alfonso Bullón de Mendoza, i pel rector de la Universitat, Rafael Rodríguez-Ponga. Aquest últim ha manifestat la intenció d'"estudiar història des de Bellesguard". No en va, l'elecció de la figura del rei Martí l'Humà es deu al fet que la seva cort estava instal·lada als terrenys de l'actual Campus de Bellesguard. Des de les faldes del Tibidabo es vol projectar una mirada històrica a Barcelona, una ciutat que "ha tingut un paper central en l'esdevenir dels esdeveniments històrics".

Després de les paraules inaugurals, s'ha obert una taula rodona centrada en el regnat de Martí l'Humà. Hi han participat el catedràtic emèrit d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona, Salvador Claramunt Rodríguez ("La personalitat del rei Martí l'Humà; 1356-1410"); el catedràtic emèrit d'Història de la Teologia de la Facultat de Teologia de València, Alfonso Esponera Cerdán OP ("El rei Martí l'Humà i sant Vicent Ferrer"), i el catedràtic d'Història Moderna de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ricardo García Cárcel ("El Compromís de Casp (1410). Entre la vella i la nova dinastia").

Consulta'n més informació a la nota de premsa.

 

Martí l'Humà inspira per fer història des de Bellesguard