🎓 Lliçons pandèmiques nascudes d'una gran decepció

La nostra universitat ha acollit la presentació del llibre 'COVID-19: la gran decepció. Algunes lliçons per al futur'. En l'acte d'aquesta obra, publicada per CEU Edicions, n'ha participat l'autor, el nostre catedràtic emèrit d'Economia, Clemente Polo.

Fecha: divendres, 28 de d'abril de 2023 a las 17:45h

Lliçons pandèmiques nascudes d'una gran decepció

La nostra universitat ha acollit la presentació del llibre 'COVID-19: la gran decepció. Algunes lliçons per al futur'. En l'acte d'aquesta obra, publicada per CEU Edicions, n'ha participat l'autor, el nostre catedràtic emèrit d'Economia, Clemente Polo.

La perspectiva diferencial que aporta l'obra és la d'oferir una dissecció minuciosa dels fets de la pandèmia a través dels mètodes de les ciències socials. És a dir, les pàgines contenten un relat traçat des de la mirada d'un economista.

L'altre gran valor del llibre és la seva honestedat. Ja que es tracta de la recopilació dels 54 articles que Clemente Polo va anar publicant en El Liberal del 14 de març de 2020 en avant. I els presenta sense més retocs que els que l'estil i la correcció aconsellen.

Finalment, la contribució d'aquest compendi radica en les lliçons per al futur que poden extraure's d'uns errors que, inicialment, van sumir a l'autor en un profund estat de decepció. El trànsit de la decepció a l'aprenentatge és la llavor dóna sentit final a l'obra.

Clemente Polo ha fet al·lusió a aquestes grans decepcions de les quals es deriven importants ensenyaments. La decepció fundacional va ser contemplar "com els governs occidentals es van passar mesos ignorant l'assumpte". Una actitud en què veu una mescla d'"inacció, imprevisió i prepotència". D'haver fet cas abans a l'exemple xinès i als suggeriments de l'OMS, que recomanaven l'adopció de mesures preventives, "es podrien haver salvat moltes vides".

L'antecedent xinés i els documents de l'OMS no van servir perquè s'adoptessin "ni mesures de protecció individual, ni protocols per a identificar i aïllar el virus ni el pla per alertar a les residències". Des del seu punt de vista, la molt superior mortaldat de la primera ona respecte a la segona, en la qual encara no hi havia vacuna, però sí que es van aprovar mesures preventives, mostra que, d'haver-se actuat amb diligència en els mesos de gener i febrer de 2020 el balanç de defuncions podria haver estat molt més limitat.

La lliçó és, per tant, clara: "quan no es disposa de remei farmacològic, l'única manera d'evitar un contagi massiu és adoptar mesures no farmacològiques molt estrictes".

El cop econòmic

Polo ha parlat de 730.000 dies de vida perduts innecessàriament i d'un estrall econòmic que també podria haver sigut menor en el cas que el govern hagués actuat d'una altra manera. A parer seu, el cas de la desescalada és flagrant: es va fer "sense aprofitar els mesos del confinament per  posar en marxa sistemes de detecció precoç i rastreig de casos. Va ser un nyap que va impedir que l'economia es recuperés en el segon semestre".

El catedràtic Clemente Polo, la intervenció del qual ha estat presentada pel rector, Rafael Rodríguez-Ponga, parla amb l'aval d'haver encertat les xifres de caigudes del PIB un mes abans que el Banc d'Espanya i el Fons Monetari Internacional es pronunciaren. "Les meves previsions del PIB van ser bastant millors que les de Fernando Simón amb la pandèmia".

Lliçons pandèmiques nascudes d'una gran decepció