🎓 "La llum és la primera inspiració de la Sagrada Família"

"La llum és la primera inspiració de la Sagrada Família", seguir el relat que la llum insinua en els diferents elements i ambients del temple és, probablement, una de les maneres més autèntiques de conèixer-lo.

Fecha: dimecres, 08 de de febrer de 2023 a las 13:45h

"La llum és la primera inspiració de la Sagrada Família"

"La llum és la primera inspiració de la Sagrada Família", seguir el relat que la llum insinua en els diferents elements i ambients del temple és, probablement, una de les maneres més autèntiques de conèixer-lo. És el que proposa l'arquitecta Chiara Curti en el llibre 'La Sagrada Família. Catedral de Llum' (Triangle Books). Ho fa a través d'un text inspirador i perfectament acompanyat per les fotografies de Pere Vivas.

Curti, que es va doctorar per la nostra universitat amb la tesi 'La vida relacional com a fonament de la Sagrada Família d'Antoni Gaudí', va presentar en societat la seva nova obra en un acte celebrat en la mateixa basílica. I ho va fer acompanyada del nostre rector, Rafael Rodríguez-Ponga.

Tal com va explicar l'autora, així com l'observació va ser "la font principal" per a elaborar els textos que componen l'obra, Gaudí també pretenia atreure l'atenció de l'espectador contemporani, i es va servir de la llum. "En una època en què la velocitat impedeix tenir temps per a l'espera, Gaudí regala constantment moments de sorpresa", va assenyalar Curti.

I és que l'observador atent podrà adonar-se que, gràcies a la seva íntima relació amb la llum, la Sagrada Família proposa una "nova imatge cada dia de l'any". La llum forma part de l'essència del temple. L'arquitectura no actua en aquest cas com un mer reflex de la llum, sinó que té vocació de ser "la casa de la llum". "La llum no només il·lumina, sinó que habita en aquest espai, donant sentit als seus elements".

Aquest concepte en l'ús de la llum està al servei del missatge iconogràfic que conté la Sagrada Família: "el sol narra una història que té relació amb la litúrgia de les hores i, finalment, amb la història de la creació". I ho fa en un llenguatge que permet que "l'home contemporani ho comprengui sense intermediaris". Motiu pel qual Curti considera que la Sagrada Família és una "catedral del segle XX".

D'acord amb aquesta filosofia, el llibre "no pretén explicar els diferents elements d'una forma acabada, sinó presentar-los com a finestres que obren a una realitat més profunda. Aquest és el veritable valor del simbòlic", va expressar l'autora.

Una idea que ja havia apuntat prèviament el nostre rector, que, en assegurar que el llibre de Curti té l'encert de mostrar un "llenguatge de comunicació amb un sentit espiritual". A més de Rodríguez-Ponga, l'arquitecte director del tempo de la Sagrada Família, Jordi Fauli, va intervenir en la presentació i va conduir el col·loqui. El president delegat de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, Esteve Camps, va prounciar unes paraules introductòries a l'acte.