🎓 El psicològic marcarà diferències si torna la competició

Diumenge 8 de març, es disputen els partits corresponents de competicions que, en principi, havien de continuar el cap de setmana següent. Però no succeeix així, la crisi del coronavirus obliga a parar les competicions i situa a l'esportista en un compàs d'espera en el qual ha de mantenir la preparació per a l'incert dia de tornar a les pistes.

Fecha: dilluns, 27 de d'abril de 2020 a las 14:30h

El factor psicològic marcarà diferències si torna la competició

Diumenge 8 de març. Es disputen els partits corresponents de competicions que, en principi, han de continuar el cap de setmana següent. Però això no passa: la crisi del coronavirus obliga a parar les competicions i situa l'esportista en un compàs d'espera en el qual ha de mantenir la preparació per al dia incert de tornar a les pistes.

Com explica el director del postgrau en Psicologia Coaching en l'Esport de la Universitat, Francisco-Solano Romero, "trencar les rutines de treball, que inclouen entrenament i competició, afecta l'estat físic, mental, emocional i competitiu". No obstant això, mentre que el manteniment de la part física és relativament senzill gràcies als equips de què disposen la majoria dels esportistes a casa seva, "és molt més complicat recuperar la mentalitat de la competició". Per això és fonamental que l'esportista continuï treballant amb el seu psicòleg esportiu, de la mateixa manera que està en contacte amb el seu preparador físic.

Això és especialment important en esports d'equip, que és on més es pot "ressentir el nivell competitiu" a conseqüència de la suspensió de les competicions. En aquesta mena de disciplines "els processos que influeixen en el rendiment tenen molt a veure amb el grau de coordinació, intensitat i eficiència del joc col·lectiu, uns aspectes que no es poden entrenar en una situació de confinament", argumenta Romero.

Així doncs, quan es reprengui la competició "podrem observar que les diferències entre equips dependran de com gestionin els factors psicològics per recuperar la mentalitat i actitud necessàries per tornar a competir", afirma aquest psicòleg coach de l'esport. Aquí serà determinant "la capacitat de lideratge dels entrenadors", així com el treball dels psicòlegs esportius per "ajudar a aclarir objectius, generar compromís, motivació i recuperar les dinàmiques de comunicació i coordinació".

Treball psicològic durant l'aturada

La tasca que faci cada esportista des del pla psicològic per conservar el nivell d'activació mental durant l'aturada també serà decisiva. Afortunadament, hi ha "psicòlegs excel·lents treballant i una gran quantitat de models i eines de treball per ajudar esportistes, àrbitres i entrenadors a entrenar i entrenar-se i estar preparats per competir". Entre altres aplicacions de la psicologia, Romero destaca la reestructuració cognitiva per treballar les creences irracionals, la modificació de conducta per reforçar actituds i consolidar hàbits, el maneig de l'ansietat, estrès i intel·ligència emocional per gestionar l'actitud i autocontrol en diferents moments (precompetició, competició i postcompetició) i la gestió de la comunicació i les relacions en els grups per generar cohesió interna, compromís, motivació, sentit d'identitat i pertinença a l'equip.

Inicialment, aquest entrenament psicològic requereix l'acompanyament d'un professional de la psicologia de l'esport; posteriorment, l'esportista aprèn a "incloure rutines en el seu comportament mental, emocional i conductual sense gaires problemes".

En el cas de l'entrenador, a més dels processos comentats anteriorment, serà oportú "ajudar-los a desenvolupar el seu potencial de lideratge basat en la influència i impacte en el grup".

Tranquil·litat per als olímpics

La situació dels esportistes que tinguessin com a cita principal els Jocs Olímpics és diferent. Després d'un moment d'incertesa sobre si se celebraria la competició, la decisió de l'ajornament a 2021 els ha "descarregat de l'ansietat davant la proximitat de la data i la impossibilitat d'entrenar-se". Considera Romero que, segurament, han "guanyat tranquil·litat i temps per arribar al seu màxim nivell a l'Olimpíada".

"Fins i tot, a molts d'ells, aquest ajornament els dona una oportunitat que abans no tenien; és el cas dels lesionats, com, per exemple, Pau Gasol. La majoria ja treballen amb professionals de la psicologia i saben com reprogramar objectius i càrregues de treball. Potser l'únic missatge seria recordar-los que confiïn en el treball ja realitzat i que, amb tot un any al davant, tenen temps per arribar-hi més ben preparats", afegeix sobre aquest tema aquest professional de la psicologia coaching en l'esport.

Tornar a començar

També s'obre una oportunitat per als esportistes i equips que portaven una mala dinàmica en el moment en què es va haver d'aturar la competició. Per a ells, la represa "serà com començar una temporada reduïda en partits i temps, amb més intensitat però amb l'oportunitat de canviar dinàmiques i rutines poc eficients i establir nous objectius que els permetin canviar inèrcies negatives", apunta Romero.

El factor psicològic marcarà diferències si torna la competició