🎓 La festa de la recerca en Psicologia Sanitària. 

Amb motiu del començament de les clases del màster universitari en Psicologia General Sanitària, l’Aula Magna ha acollit la cerimònia de lliurament dels Premis Vila-Saborit en Psicologia General Sanitària. 

Fecha: dimarts, 04 de d'octubre de 2022 a las 17:45h

La festa de la recerca en Psicologia Sanitària. 

Amb motiu del començament de les clases del màster universitari en Psicologia General Sanitària, l’Aula Magna ha acollit la cerimònia de lliurament dels Premis Vila-Saborit en Psicologia General Sanitària. 

Un treball que analitza la incidència de la malaltia de Huntington en l'empatia cognitiva i afectiva ha obtingut el primer guardó en els premis Vila-Saborit de Psicologia General Sanitària. L'autor, Arnau Puig, ha recollit el guardó de mans del president de la Fundació Vila-Saborit, Delfí Vila.

L'estudi de Puig havia sigut presentat com TFM dins del màster de Psicologia General Sanitària de la Universitat Autònoma de Barcelona. I és que els Vila-Saborit premien anualment als millors treballs finals dels màsters d'aquesta disciplina que s'imparteixen a Catalunya.

El treball guanyador ('Cognitive and affective empathy in Huntington's disease: phenomenology, and clinical and structal brain correlates') aprofundeix en la incidència que la malaltia d’Huntington té en components bàsics de la cognició social com l'empatia cognitiva i l'afectiva.

El treball es fonamenta en dades clíniques i sociodemogràfics de vint-i-set subjectes de control sans i cinquanta-quatre portadors de la mutació de la malaltia de Huntington, als quals es va aplicar el Test d'Empatia Cognitiva i Afectiva. Els participants amb la malaltia van puntuar significativament menys que els controls des d'estadis presimptomàtics i van tendir a empitjorar en estadis simptomàtics. A més, el va estudiar també va posar el focus en els correlats de volum de substància grisa i gruix cortical.

Segons s'expressa en el resum del treball, en la malaltia d'Huntington, "els dèficits en empatia cognitiva i empatia afectiva involucren la disrupció de nombroses regions cortico-subcorticals. Aquests dèficits estan associats amb la progressió de la malaltia i contribueixen a l'aparició de simptomatologia neuro-psiquiàtrica, facilitant la presència de patrons d'interacció social desadaptatius".

A més del primer premi, als Vila-Saborit s'atorguen un primer i un segons accèssit. El primer ha recaigut en Òscar Fernández (de la Universitat de Barcelona), pel treball 'Ressonància magnètica funcional en repòs (rsfMRI) del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat: metaanàlisi'. La guanyadora del segon accèssit ha sigut Raquel Ponce (Universitat de Barcelona), gràcies al treball 'Efectivitat del tractament de lidocaína en la fibromiàlgia: Un estudi pilot sobre els seus efectes en variables clíniques i psicològiques'.

El jurat d'aquesta edició està compost per Maria Álvarez (Universitat Autònoma de Barcelona), Cristina Günther (Universitat Ramon Llull) i Vanesa Berlanga (Universitat Abat Oliba CEU).

A més de Delfí Vila, han participat també en l'acte la directora i els directors del màster en Psicologia General Sanitària, Montserrat Giner i Simón García, i el cap de la unitat de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Sagrat Cor i vocal de la Fundació Vila-Saborit, Dr. Joan Seguí.

Els Premis Vila-Saborit de Psicologia General Sanitària es convoquen per la Fundació Vila-Saborit amb el propòsit d'estimular la investigació i la divulgació en aquest camp de la Salut Mental, entenent que una manera de contribuir a aquest efecte és incentivar l'excel·lència en els TFM dels màsters en Psicologia General Sanitària.

La festa de la recerca en Psicologia Sanitària.