🎓 Sant Pau convida a educar en l'essencial

La celebració de la festivitat de Sant Pau, patró de la Universitat, ha inclòs una reivindicació de l'essència de l'activitat educativa. Cal posar la mirada en l'essencial per a conjurar el risc que l'educació universitària es transformi en una formació enfocada únicament a l'acompliment d'un ofici.

Fecha: dimecres, 03 de de febrer de 2021 a las 16:00h

Sant Pau convida a educar en l'essència

La celebració de la festivitat de Sant Pau, patró de la Universitat, ha inclòs una reivindicació de l'essència de l'activitat educativa. Cal posar la mirada en els aspectes essencials per conjurar el risc que l'educació universitària es transformi en una formació enfocada únicament a exercir un ofici.

Aquesta ha estat la idea central que ha desenvolupat el viceconsiliari nacional de l'Associació Catòlica de Propagandistes (ACdP) i director de Pastoral i Voluntariat del CEU, Jesús Robledo, en la lliçó magistral de l'acte, titulada En el cor de l'Església: cap a la identitat de la universitat catòlica.

Segons han expressat, "el gran repte de l'educació catòlica és la conciliació entre la raó abstracta i la fe", i de l’èxit en aquesta tasca depèn no acabar convertits en "un subsistema més".

El seu discurs ha contingut un advertiment seriós sobre els riscos d'educar des de criteris purament formals. Quan es cau en aquesta tendència, "l'educació ja no és treure del cor de l'home, sinó instruir, imposar".

En un context cultural que convida a la ruptura amb la tradició per construir una raó autònoma, Robledo creu que l'aspiració fonamental de l'educador cristià és "regenerar-se" cada dia i "transmetre un llegat de vida als que ens succeeixen".

En una línia semblant s'ha expressat el secretari general i secretari del Centre de l'ACdP de Barcelona, Pablo Nuevo. Ha recordat la missió fundacional de l'ACdP i com, en el terreny educatiu, ha d'encarnar-se en mestres que conjuguin "ciència, pedagogia i esperit apostòlic", segons va indicar el mateix fundador de l'associació, Ángel Ayala.

Premiats

L'acte ha començat amb el reconeixement de la Universitat als premiats en la XXIV edició dels Ángel Herrera. Per part dels estudiants, els distingits han estat Diego Ernesto Iván Sánchez de Borjas (Facultat de Dret i Empresa), Cristina Barroso Pons (Facultat de Psicologia) i Montserrat Batlle Prats (Facultat de Comunicació, Educació i Humanitats). Els docents premiats en aquesta edició han estat Francisco Villacampa Megía (Facultat de Dret i Empresa), Salut Porras Clavero (Facultat de Psicologia), Franciele Corti (Facultat de Comunicació, Educació i Humanitats) i Eduardo Armas González (Postgrau).

Per part seva, Juan Francisco Jiménez, com a delegat del rector per a la Transformació Digital, ha recollit la distinció en nom dels ambaixadors digitals de la Universitat, que han obtingut el Premi Ángel Herrera a la iniciativa interna per a la gestió i els serveis.

Finalment, la directora del Servei de Pràctiques i Ocupació, Olga Lasaga, i la responsable del Servei de Biblioteca i Documentació, Elena Villatoro, han rebut el reconeixement pels seus 25 anys de servei a la Universitat.

L'acte s'ha tancat amb unes paraules del rector, Rafael Rodríguez-Ponga, i la intervenció del cor. El rector ha destacat l'exemple de "resiliència" que ha sabut donar la nostra comunitat universitària davant les vicissituds de la pandèmia.
 

Sant Pau convida a educar en l'essència