🎓 El vertigen barceloní per innovar en gastronomia

En qüestió de gastronomia, "Barcelona sempre té pressa". Amb aquestes paraules s'ha referit la periodista gastronòmica i professora de Periodisme, Anna Riera, a la pulsió de la capital catalana per la innovació permanent i l'exploració de noves avantguardes culinàries.

Fecha: dimecres, 19 de de juny de 2019 a las 13:45h

El vertigen barceloní per innovar en gastronomia

En qüestió de gastronomia, "Barcelona sempre té pressa". Amb aquestes paraules s'ha referit la periodista gastronòmica i professora de Periodisme Anna Riera a la pulsió de la capital catalana per a la innovació permanent i l'exploració de noves avantguardes culinàries.

Riera ha intervingut en el Congrés de Patrimoni Alimentari, que organitzen ODELA i la Fundació Alícia, on ha presentat el llibre A taste of Barcelona. The history of catalan cooking and eating (Rowman & Littlefield Publishers), del qual és autora juntament amb Rosi Song.

"És impressionant la quantitat de restaurants que, cada any, obren, tanquen i es transformen a Barcelona", ha observat Riera en al·lusió a aquesta passió permanent per trobar noves formes gastronòmiques.

El revers d'aquest dinamisme és la dificultat dels restaurants per arrelar i consolidar-se com a referents culturals de la ciutat. "Barcelona sempre està intentant coses noves, per això costa trobar restaurants emblemàtics. Madrid és més estable".

Song i Riera han donat les claus de la seva nova obra, en què exploren el rerefons històric i cultural de la gastronomia catalana. Un enfocament que té ingredients de recorregut històric, perquè es remunta a l'edat mitjana, i que s'endinsa en alguns dels aspectes que més bé defineixen la relació que els catalans tenen amb la cuina, com són la tradició dels mercats o l'actualització dels plats tradicionals.

Tot això, des de la constatació que Catalunya, i la seva capital, és actualment un referent mundial per a xefs i gurmets, que la contemplen com un centre d'irradiació de noves tendències culinàries. El llibre tracta àmpliament aquest fenomen, que té Ferran Adrià com a màxim exponent i que s'ha denominat de diverses formes, encara que per a Anna Riera la més adequada sigui la de "nova nouvelle cuisine".

Riera, a més de dirigir el suplement "Gurmets" (El Periódico de Catalunya), és la cara visible del postgrau en Màrqueting i Comunicació Gastronòmica i Enològica de la nostra universitat. Rosi Song és professora del Bryn Mawr College i autora de diversos llibres caracteritzats per indagar en la connexió entre gastronomia i moviments culturals.

 

El vertigen barceloní per innovar en gastronomia