🎓 Expandir drets davant problemes globals

Amb motiu de la commemoració del cinquè centenari de la primera volta al món, culminada per Juan Sebastián Elcano, s'ha celebrat en la nostra universitat el seminari 'Els problemes globals, cinc segles després de la primera volta al món'.

Fecha: Wednesday, 10 de July de 2019 a las 14:15h

Expandir drets davant de problemes globals

Amb motiu de la commemoració del cinquè centenari de la primera volta al món, culminada per Juan Sebastián Elcano, s'ha fet a la nostra universitat el seminari "Els problemes globals, cinc segles després de la primera volta al món". Aquesta reunió internacional (hi havia ponents d'Espanya, Itàlia, Portugal, l'Argentina i el Brasil) s'ha fet sota el paraigua de la Plataforma Internacional de Cooperació i Migració (PICM), que, a més, celebrava els seus deu anys d'existència.

L'objectiu d'aquesta trobada multidisciplinària era dialogar sobre problemàtiques d'abast global. Ja en la primera sessió s'ha posat de manifest aquest enfocament global, en proposar-se una reflexió sobre la situació dels treballadors i dels migrants en diferents parts del món.

En aquest sentit, el copresident del Centre Europeu d'Assumptes dels Treballadors – EZA i vicepresident de PICM, Piergiorgio Sciacqua, ha lamentat que "s'hagi globalitzat tot, menys els drets dels treballadors". El ponent ha cridat la Unió Europea a desenvolupar el pilar social aprovat a Göteborg fa dos anys. Es tracta de portar a la pràctica els principis que s'hi contenen i que no es quedi "en un document de biblioteca".

En aquest col·loqui, a més, s'han tractat temes com els drets dels migrants, les polítiques de la UE o les complexitats inherents a les polítiques migratòries. El seminari havia estat inaugurat pel nostre rector i president de PICM, Rafael Rodríguez-Ponga.

Tractant-se d'una discussió sobre temes de naturalesa global, era imprescindible una anàlisi sobre el context geopolític actual. I se n'ha encarregat el catedràtic d'Economia i rector honorari de la nostra universitat, Juan Corona. A parer seu, vivim una "segona guerra freda", dominada per la rivalitat entre la Xina i els Estats Units, una confrontació que, afortunadament, no es dirimirà en un enfrontament bèl·lic directe, sinó a través de la guerra de "la informació, el coneixement i l'economia".

El seminari ha comptat amb la col·laboració de l'Observatori Laboral de la nostra universitat, la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural de la Universitat i la Càtedra Internacional CEU Elcano: Primera Volta al Món, i el suport del Fons Social Europeu.

 

Expandir drets davant de problemes globals