🎓 Les parelles davant les vacances post-confinament 

La vida familiar i conjugal també s'ha vist afectada per la pandèmia, ja que ha passat per un “moment d'adaptació en el qual han quedat més en evidència els nostres punts forts i els febles”. Això també es veurà en el període vacacional. 

Fecha: Wednesday, 29 de July de 2020 a las 09:00h

Les parelles davant les vacances postconfinament 

La vida familiar i conjugal també s'ha vist afectada per la pandèmia, ja que ha passat per un “moment d'adaptació en el qual han quedat més en evidència els nostres punts forts i febles”. Això també es veurà en el període vacacional. 

Durant aquest període de confinament, moltes parelles han vist que la seva relació s'ha “enfortit”. En canvi, d'altres han sofert tensions importants encara que, en relació amb el descans vacacional, caldria fer una distinció. Segons l'experta en teràpia de parella i professora del grau en Psicologia de la nostra universitat Clara Valls, “per a les parelles que, simplement, s'han estressat, però han estat unides afectivament, les vacances poden ser aquest any més desitjades”.

No obstant això, amb les parelles amb “dificultats més profundes” no passa el mateix. Per a aquestes, les vacances poden ser un “autèntic maldecap, ja que se suposa que n'han d'estar gaudint quan, en realitat, tenen el cor encongit”. En aquest aspecte, no poques parelles estaran en aquesta situació, ja que moltes s'hauran adonat directament de la seva situació arran del confinament.  

Tant vacances com confinament són situacions d'intensificació de la convivència que provoquen l'“acceleració del procés en el qual ja es trobi la parella”. No obstant això, matisa aquesta professora, “el confinament, en aquest sentit, ha estat una situació més potent”.

 

Fugir de l'evasió 

En aquest sentit, les vacances no ajuden per si mateixes a pal·liar els problemes conjugals. Per això, per a les parelles amb problemes profunds seria bo que passessin el període vacacional amb “amics que els coneguin bé o hagin passat per una situació similar”. En tot cas, ha de ser gent compromesa “que vagi a fons amb la parella” i contribueixi a un “afrontament directe del problema per fer sorgir una esperança en la relació”. No obstant això, recórrer als amics com a mecanisme d'evasió no és una bona idea, ja que “pot posposar el problema, però no contribuirà a arreglar-lo”, afirma aquesta experta.   

“El primer pas cap a la felicitat” és el reconeixement de la veritat, encara que sigui dolorosa. Per això, cal vèncer els dubtes i recórrer a ajuda professional. “A vegades ens fa vergonya demanar ajuda perquè posa en evidència una certa incapacitat. No obstant això, donar i rebre ajuda ens humanitza i ajuda a créixer personalment, conjugal i familiar”, explica Valls.

 

Moment per gaudir 

Com s'ha esmentat, les vacances intensifiquen la situació familiar i conjugal. D'aquesta manera, el context vacacional pot servir per revitalitzar-ne els fonaments. En aquesta línia, Clara Valls assegura que “les obligacions de la feina i les ocupacions diàries, sovint, transformen la relació de parella o la família en una empresa a gestionar”. “Les vacances són un període especial per recordar o reconèixer que no és només això, sinó que la nostra parella o els nostres fills són un bé simplement perquè existeixen”.  

Respecte de la possibilitat que un dels membres de la parella faci plans pel seu compte durant una part de les vacances, Valls no ho veu preocupant sempre que no es tracti d'“una fugida” sinó d'un “moment de creixement personal”.

Les parelles davant les vacances postconfinament