El Patronat de la Universitat Abat Oliba CEU és el màxim òrgan col·legiat de govern de la Universitat i exerceix totes les funcions inherents a aquesta condició. El Patronat de la Universitat Abat Oliba CEU és el Patronat de la Fundació Privada Universitat Abat Oliba CEU.
Composició
El Patronat està compost per membres nats i membres electes.
En són membres nats: el president, el vicepresident, el consiliari nacional de l'Associació Catòlica de Propagandistes i l'arquebisbe de Barcelona. El president de l'Associació Catòlica de Propagandistes és el president del Patronat, amb la dignitat honorífica de gran canceller de la Universitat.
Hi ha dotze patrons electes. Han de pertànyer a l'Associació Catòlica de Propagandistes com a membres actius, i són elegits i rellevats d'acord amb els estatuts de la Fundació Privada Universitat Abat Oliba CEU.
Els electes exerceixen el seu mandat per un període de quatre anys i poden ser reelegits dues vegades consecutives.
Quan els hi convidi el president, poden assistir a les reunions del Patronat per tractar un o diversos punts de l'ordre del dia, amb veu però sense vot: el rector o rectora de la Universitat Abat Oliba CEU, la persona gerent de la Universitat, el director o directora general de la Fundació Privada Universitat Abat Oliba CEU i altres càrrecs o persones.
Les funcions del Patronat de la Universitat es regulen a l'art. 16 de l'acord de govern 138/2011, d'11 d'octubre, pel qual s'aproven les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Abat Oliba CEU.
Al Patronat li correspon la representació superior i govern de la UAO CEU, és autònom en el compliment de la seva missió, pot portar a terme tota mena d'actes i de negocis jurídics, i actuar en l'àmbit jurisdiccional, sense perjudici de les facultats que siguin competència del Protectorat. Li correspon vetllar pel compliment de la finalitat fundacional, de la realitat de la dotació i de la destinació per als beneficiaris dels fruits, les rendes i els béns de què disposa la Fundació.
El Patronat és titular de les facultats i de les potestats que en dret corresponen a aquesta mena d'òrgans per assolir de manera eficaç les finalitats fundacionals. En tot cas, les funcions del Patronat estan clarament diferenciades de les funcions pròpies dels òrgans i dels llocs de gerència, de direcció i de gestió de tècniques ordinàries.
Els patrons han d'exercir el càrrec amb la diligència d'un bon administrador.
Els patrons, d'acord amb la normativa vigent, han de respondre davant la Fundació sobre el compliment de la voluntat i els fins fundacionals, els danys i els perjudicis que causin per actes o omissions contraris a la llei i als estatuts o pels actes fets negligentment.
Queden exemptes de responsabilitat les persones que s'haguessin oposat expressament a l'acord que determina la responsabilitat o les que no haguessin participat en l'adopció d'aquest acord.
Entre les facultats del Patronat, val la pena destacar les següents, que no tenen caràcter limitador:
Sr. José Masip Marzá, vicepresident de l'ACdP
Mons. Fidel Herráez Vegas, consiliari nacional de l'ACdP
Mons. Juan José Omella Omella, cardenal arquebisbe de Barcelona
Sr. Juan Bover Fernández de Palencia
Sr. Íñigo de Bustos Pardo Manuel de Villena
Sr. Gonzalo Fernández Escribano
Sra. Consuelo García-Angulo de Lacalle
Sr. Juan Jurado Ballesta
Sra. Consuelo Martínez-Sicluna Sepúlveda
Sr. José Manuel Otero Novas
Sra. Mª Felicidad Rodríguez Sánchez
Sra. Doña Nuria C. Vázquez Freire
Sr. Roque Velasco Luque
El Govern de la Universitat s'articula d'acord amb les disposicions del títol tercer de les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Abat Oliba CEU, aprovades pel Decret 167/2004, de 20 de gener, de la Generalitat de Catalunya i publicades al DOGC número 4066, de 9 de febrer de 2004.
D'acord amb l'article 29 de les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Abat Oliba CEU, el Consell de Govern és l'òrgan col·legiat superior del govern ordinari de la Universitat. Els seus acords, en l'àmbit de la seva competència, seran vinculants per a qualsevol altre òrgan unipersonal o col·legiat de rang jeràrquic inferior. Així mateix, són competències del Consell de Govern (article 31):
Componen el Consell de Govern de la Universitat el rector o rectora, que el presideix; els vicerectors; el secretari o secretària general, que actua com a secretari o secretària; el o la gerent, i els degans i directors de facultats i escoles universitàries. El defensor o defensora universitari hi podrà assistir, convidat pel rector o rectora, amb veu però sense vot, mentre que els directors dels departaments hi són convocats quan es tracten qüestions relatives a la recerca.
La composició del Consell de Govern és:
D'acord amb el que preveu l'article 32 de les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Abat Oliba CEU, en el curs acadèmic 2019/2020 s'ha constituït la Comissió Permanent del Consell de Govern, que actua com a delegada per resoldre assumptes de govern ordinari de la Universitat.
La Comissió Permanent està constituïda pel rector, que la presidirà; els vicerectors; el secretari o secretària general, que actuarà com a secretari o secretària; el o la gerent, i els degans de la facultat.
D'acord amb l'article 33 de les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Abat Oliba CEU, el rector o rectora és la màxima autoritat acadèmica de la Universitat i, d'acord amb les directrius fixades pel Patronat, li corresponen la direcció, el govern i la gestió ordinària de la Universitat d'acord amb les Normes d'organització i de funcionament i els reglaments interns. Presideix el Claustre de la Universitat, la Junta de Govern i qualsevol òrgan col·legiat a què assisteixi.
Igualment, té la representació de la Universitat i en presideix tots els actes, sense perjudici de les atribucions que les Normes d'organització i de funcionament confereixen al president del Patronat i gran canceller de la Universitat. Són competències del rector o rectora (article 35):
El rector o rectora el nomena i destitueix el Patronat de la Universitat; el seu mandat és per un període no superior a quatre anys, i pot ser reelegit de manera consecutiva una sola vegada. No obstant això, el Patronat té la facultat de revocar-ne el nomenament en qualsevol moment.
El rector de la Universitat Abat Oliba CEU és el Dr. Rafael Rodríguez-Ponga y Salamanca.
D’acord amb l’article 36 de les Normes d’organització i funcionament de la Universitat Abat Oliba CEU, el rector o rectora pot proposar al Patronat la designació d’un o més vicerectors entre els professors doctors de la Universitat, que assumiran les funcions que el rector o rectora els atribueixi per delegació.
La Universitat Abat Oliba CEU disposa de tres facultats:
D’acord amb l’article 37 de les Normes d’organització i funcionament de la Universitat Abat Oliba CEU, el secretari o secretària general és el fedatari dels actes i dels acords de la Junta de Govern. Correspon al Patronat designar-lo, a proposta del rector o rectora, entre els professors doctors de la Universitat. Són competències del secretari o secretària general (article 38):
Dra. Mª Jesús Pesqueira. Secretària general
D’acord amb l’article 22 de les Normes d’organització i funcionament de la Universitat Abat Oliba CEU, el o la gerent és l’òrgan unipersonal superior de gestió de la Universitat. Correspon al Patronat nomenar-lo i rellevar-lo després d'un període de quatre anys (renovables indefinidament), si bé el podrà destituir en qualsevol moment. Són competències del o la gerent (article 23):
El o la gerent de la Universitat Abat Oliba CEU és el Sr. Albert Schaefer.
El Consell Assessor és l’òrgan de connexió de la Universitat amb la societat: promou acords amb empreses i institucions per perfeccionar la formació dels alumnes i facilitar-ne la inserció professional, a més d’ajuts a l’estudi i línies de recerca d’interès per a les institucions i l’entorn social. Els membres del Consell Assessor són:
El Consell Acadèmic és l'òrgan principal d’assessorament científic de la Universitat i s'encarrega de transmetre-li les necessitats que la societat demana pel que fa a la creació de noves titulacions i l’orientació de les actuals. En són membres:
El defensor o defensora universitari, una persona designada pel Patronat de la Universitat Abat Oliba CEU, té encomanades les funcions de defensa i protecció dels drets, deures i interessos legítims dels membres de la comunitat universitària. La seva finalitat fonamental és contribuir a la millora de la qualitat i al bon funcionament de la Universitat.
Dr. Daniel Arasa i Favà
[email protected]
Secretària: Patricia Callejo
Qualsevol membre de la comunitat universitària de la Universitat Abat Oliba CEU pot dirigir-se al defensor o defensora universitari a títol individual o col·lectiu en defensa motivada d’un interès legítim.
La persona o persones interessades han de presentar una sol·licitud signada a la seva secretaria, mitjançant un escrit motivat en què constin les dades personals, així com el domicili a efectes de notificació.
A l'hora de fer el Pla d'igualtat a la Universitat Abat Oliba CEU ens ha guiat el fet d'entendre que la igualtat d'oportunitats és un valor que suposa que homes i dones han de tenir el mateix dret a poder optar i a ascendir a un determinat lloc de treball independentment del sexe al qual pertanyin, sense que hi hagi cap forma, ni explícita ni implícita, de discriminació. Tot i això, en cap cas s'ha de confondre la igualtat amb el concepte de paritat o el concepte de quotes per raó de sexe.
BREU RESSENYA
Des del 25 de novembre de 2008, quan va ser aprovada per la Junta de Govern, la Comissió d'Igualtat ha estat treballant en el disseny d'un pla d'igualtat per a la Universitat Abat Oliba. En els mesos següents es va fer una enquesta que es va presentar als treballadors del centre el gener del 2009, per, el mes següent, passar a treballar en l'anàlisi de les dades obtingudes i en la redacció del document del Pla d'igualtat. El desembre de 2009 se'n va lliurar al rector i gerent d'aleshores la redacció perquè s'aprovés. El febrer de 2010 s'hi va donar el vistiplau, fet que va permetre a la comissió fer-lo públic aquell mateix any.
|
CORREU |